Het zijn de kleinste dingen 

die zorgen voor

de grootste veranderingen. 

De kracht van goede bacteriën in reinigingsmiddelen

goede bacterie.png
goede bacterie.png
goede bacterie.png
goede bacterie.png
goede bacterie.png
goede bacterie.png
goede bacterie.png

Jarenlang heeft men geloofd dat de beste hygiëne eruit bestaat om alle bacteriën te doden met desinfecterende producten, zowel de goede als de slechte bacteriën. Deze desinfectans maken namelijk geen onderscheid tussen bacteriën die we nodig hebben en deze die we liever niet hebben.

Maar, niets is minder waar, want hiermee worden ook de bacteriën gedood die we nodig hebben om ons te verdedigen tegen ziektes. 

Slechte bacteriën verdedigen zich eerst door agressiever te reageren op desinfecterende producten en antibiotica.

Eén van hun reacties is zich inkapselen in biofilms.

Biofilm is ondoordringbaar voor desinfectants en stapelt zich steeds verder op. Elk oppervlak dat vuil is herbergt een onzichtbare biofilm. Dit is een opeenstapeling van micro-organismen die samengehouden worden door een film die uit organische verbindingen bestaat zoals exopolysacchariden en proteïnen.

Deze fungeren als een beschermlaag voor bacteriën. Desinfectans kunnen alleen de bacteriën doden die zich boven de biofilm bevinden, maar niet die bacteriën die zich opgesloten hebben in de biofilm.

Enzymen kunnen de biofilm afbreken maar chemicaliën niet.

Wat er in feite gebeurt met desinfectans is dat ze aan de oppervlakte reinigen en alles doden, de bacteriën in de biofilm gaan een andere laag biofilm aanmaken om zich te beschermen.

M.a.w., de bacteriën hebben zich nu nog beter kunnen inkapselen. Het tegenovergesteld is gebeurd van wat oorspronkelijk de bedoeling was.

biofilmlaag.png

Als de agressie blijft voortgaan, door voortdurend te desinfecteren, worden slechte bacteriën resistent ook tegen antibiotica.

Bacteriën zijn van doorslaggevend belang voor het leven op aarde. Het overgrote deel van de bacteriën zijn nuttig. Het is dan ook af te raden om ze te willen doden.

In plaats daarvan streven we beter naar een gezond evenwicht waardoor het risico op schadelijke bacteriën veel kleiner wordt.

De ontdekking van probiotische hygiëne brengt gelukkig een duurzame oplossing voor deze resistentie problemen en komt niets te vroeg.

 

Wat kunnen probiotica wel, 

hetgeen desinfectie en enzymatische reiniging niet kunnen ?

probiotica vergrootglas.png

Bacteriën hebben als eigenschap dat ze enzymen kunnen produceren. De productie van enzymen is afhankelijk van het voedsel dat beschikbaar is. Als een bacterie, via reiniging, op een oppervlak terecht komt dan gaan de bacteriën het enzym produceren voor de daar aanwezige vervuiling. Een bacteriële reiniger zorgt er dus voor dat de juiste enzymen aanwezig zijn. 

Enzymen breken de biofilm open en bacteriën eten het organisch vuil.

Bacteriën blijven ook relatief lang op het oppervlak omdat ze minder gevoelig zijn voor externe omstandigheden zoals temperatuur en zuurtegraad. Ze blijven actief tot +/- 3 dagen na de reiniging en zorgen op die manier voor een verlengde werking.

 

 

Naast reinigen zorgen probiotische bacteriën ook voor een "bezetting" van de oppervlakten met onschadelijke, goede bacteriën. Hierdoor is er niet langer voldoende plaats en voeding beschikbaar voor andere organismen die op het oppervlak terechtkomen en daalt het risico op de ontwikkeling van schadelijke bacteriën.

eco benefit.png